Στις 14-16 Απριλίου η Β΄ Λυκείου του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο μιας διαθεματικής συνεργασίας των μαθημάτων της ιστορίας και των θρησκευτικών.

Επισκεφτήκαμε, αρχικά, τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, έπειτα κατευθυνθήκαμε προς την αρχαία Αγορά, θαυμάσαμε την Παναγία Χαλκέων και καταλήξαμε στην Πλατεία Αριστοτέλους. Παράλληλα, μία ομάδα φιλότεχνων μαθητών επισκεφτήκαμε την αίθουσα τέχνης Chalkos Gallery όπου είχαμε μια σπάνια συζήτηση περί Τέχνης και ζωγραφικής με τον Κώστα Παρχαρίδη, γνωρίσαμε τον ζωγράφο Φώτη Κλογερηκαι ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Μικρή Αναδρομή» του Μανώλη Πολυμέρη. Ευγενική προσφορά τη Chalkos Galleryπρος τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν ο κατάλογος της έκθεσης.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης όπου μας υποδέχθηκε με τον πιο φιλόξενο τρόπο η κα Γεωργία Μιχαήλ – και την ευχαριστούμε εγκάρδια – και ξεναγηθήκαμε στην έκθεση για τα παλιά επαγγέλματα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συζητήσαμε με τα παιδιά για τον αρχαίο ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί. Συνεχίσαμε με το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, θαυμάσαμε την Αψίδα του και πριν πάμε στη Ροτόντα, κάναμε μία στάση-ξενάγηση στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Πατριαρχική Μονή Βλαττάδων και το Πατριαρχικό ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Εκεί η κα Ιωάννα Κλιάρη μας καθήλωσε κυριολεκτικά με την ξενάγησή της – οι δημόσιες και οι θερμές ευχαριστίες είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε! Έπειτα, περπατήσαμε παράλληλα με τα Κάστρα και απολαύσαμε τη σαγηνευτική θέα που προσφέρει ο Πύργος του Τριγωνίου/Αλύσεως. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε «ασχολίαστη» την πύλη της Άννας Παλαιολογίνας! Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για το επιβλητικό Κάστρο Πλαταμώνα και το γραφικό χωριό με τα στενά σοκάκια του Παλιού Παντελεήμονα.

Ελπίζουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί που σχεδιάσαμε, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε την εκδρομή να ικανοποιήσαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Ελπίζουμε να έφυγαν έχοντας μέσα τους λίγο από το άρωμα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, της συμβασιλεύουσας με τις λαμπρές εκκλησίες και τα θεοφύλακτα τείχη.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο κος Στέργιος Στεργίου και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οι : Μαρία Αντωνάκου, Ελένη Κότσαρη, Παναγιώτα Λίτσα, Κωνσταντίνος Μπατσιόλας, Γεωργία Πανταζή.